Zittende Basset Hound

Ken je de basset hound? Dat zijn die honden met van die leuke lange oren! Ze zien er altijd zo schattig uit!

De basset hound ziet erg lief en grappig uit. En dat maakt het zo leuk om deze hond te tekenen. Maar hou teken je nou zo’n hond?

Teken een basset hound in stappen

Het gemakkelijkst is om een basset hound in een aantal vrij eenvoudige stappen te tekenen. Doe je mee? Pak dan tekenpapier, een gum een potlood en doe mee met onderstaande stappen!

Tekenen in Stappen | Eindresultaat Zittende Basset Hound

De basisvormen

Bestudeer de basset hound en concentreer je op de vormen die er makkelijk uitzien om te tekenen. De makkelijke vormen zijn de basisvormen van de hond. Teken de basisvormen zo licht mogelijk zodat je ze later gemakkelijk kunt gummen of overheen kunt tekenen.

Hier zie je een paar basisvormen: een cirkel (het lijf) en een vierkant (de kop) met daar boven op een soort doosje (de snuit). Zet een verticale streep in het midden van het vierkant en de horizontale (de dwarse) streep iets voorbij het midden van het vierkant.

Zittende Basset Hound | De basisvormen

De kop en poten

Dankzij de getekende basisvormen is het nu niet meer zo moeilijk om het gezicht van de hond te tekenen. Teken de neus net onder de horizontale streep in het eerder getekende doosje. In de hoeken worden de ogen geplaatst. Voor de kop zelf kan je een boogje tekenen. Onder de neus zitten de lippen en kin van de hond. De voorpoten zijn ook al vast in simpele vormen getekend.

Zittende Basset Hound | De kop en de poten

De oren

De lange oren zijn echt een belangrijk kenmerk van de basset hound. De oren mogen dan ook lekker groot en lang getekend worden! De oren beginnen ter hoogte net iets onder de ogen van de hond.

Zittende Basset Hound | De oren

De lijntekening

Teken nu de achterpoot, schouder en stukje rug van de hond. De poten van een basset hound zien er altijd wat gerimpeld uit, alsof ze te veel huid hebben. Ook in de buik en nek zitten wat huidplooien. Dit komt omdat de hond zit.

De lijntekening is nu klaar! Je kunt hem nu verder verwerken zoals je zelf het mooist vindt. Je kunt hem bijvoorbeeld inkleuren met pastelkrijt, potlood, houtskool, verven… noem maar op!

Benieuwd naar hoe ik de hond ingekleurd heb? Bekijk dan de volgende stappen!

Zittende Basset Hound | De lijntekening

Basisschaduw

Ik ga de hond inkleuren met houtskool. Ik gebruik hiervoor de houtskoolpotloden H, HB en B. De basisschaduw doe ik alleen met de H houtskool. Alle donkere plekken kunnen donker ingekleurd worden. Alle witte plekken kunnen wit blijven en de overige stukken kunnen licht ingekleurd worden. In dit stadium hoeft het allemaal nog niet zo mooi ingekleurd te worden.

Zittende Basset Hound | Basisschaduw

Gebruik van de doezelaar

“Na de basisschaduw gekleurd te hebben, ga ik alles vervagen met een doezelaar. Dit is wel even een klusje. De doezelaar zorgt er voor dat het houtskool een beetje uitgeveegd wordt. Daarna ga ik met de B houtskool donkere plekjes weer donkerder maken. Met de HB houtskool maak ik de middentonen iets donkerder.
Als laatste kijk ik nog even goed naar mijn tekening. De haren op de buik kunnen heel voorzichtig getekend worden. Voor de witte snorharen gebruik ik een gumhouder. Met deze gum kan je heel dunne lijntjes gummen. Met een kneedgum kan dat ook.

Voor extra kleurcontrast teken ik een donkere achtergrond bij het lichte onderlichaam.”

Zittende Basset Hound | Gebruik van de doezelaar

Het eindresultaat

Hiermee is de Basset Hound af. Is jouw tekening ook goed gelukt?

Zittende Basset Hound | Het eindresultaat