Tekenpapier

 Je bent net gestart met tekenen, of je tekent al een tijdje. Een vraag die dan meestal gesteld wordt is: Welk papier moet ik gebruiken? Wij helpen je een handje op weg!

Papier bestaat in allerlei kleuren met verschillende diktes en structuren. Soms tref je zelfs een tekenblok waarop staat: “zuurvrij”. Wat betekent dit allemaal? Om een goede keuze in tekenpapier te kunnen maken, is het belangrijk dat je weet wat de structuur, dikte en zuurgraad van papier betekent. Als je deze 3 onderdelen goed kent, is het een stuk gemakkelijker om een goede keuze in papier te maken. Laten we daarom even in het papier duiken.

Structuur, dikte en zuurgraad van papier

Papier bestaat uit een dikte, een structuur en soms bevat het zelfs zuur. Bij het aanschaffen van tekenpapier zijn dat de 3 belangrijkste onderdelen waar je op moet letten. Hieronder een korte uitleg wat deze 3 onderdelen inhouden.

De structuur

De structuur van het papier bepaalt de gladheid van het papier. Hoe korreliger de structuur, hoe ruwer het papier. Een fijnere structuur betekent een gladder papier. Het is even experimenteren om te bepalen wat je mooi en prettig vindt om op te tekenen.

De dikte

De dikte van het papier bepaalt de stevigheid. Hoe dikker het papier, hoe steviger. De dikte van het papier wordt uitgedrukt in g/m2. Dit wordt altijd vermeld op een tekenblok.

Maargoed, wat betekenen die getallen dan? Om je een idee te geven heeft standaard printpapier een dikte van 80 g/m2. Visitekaartjes zijn een stuk dikker, beetje kartonachtig. De dikte van visitekaartjes varieert tussen de 250 g/m2 en 300 g/m2. De standaard betaalbare tekenblokken hebben een dikte van ongeveer 120 g/m2. Hoe zwaarder het papier, hoe duurder het wordt.

De zuurgraad

Soms lees je wel eens iets over de zuurgraad van papier. Wat betekent dit? Simpelweg betekent dit dat als er zuur in je papier zit, dat het op den duur bros zal worden en zal gaan vergelen.
Het meeste tekenpapier is tegenwoordig zuurvrij. Dit wordt vaak vermeld op tekenblokken. Soms staat er “acid free” op geschreven. Dat is Engels voor “zuurvrij”.

Wanneer kies je welk tekenpapier?

Hierboven staat beschreven waar je op moet letten bij het kopen van tekenpapier. Nu je dit weet, kan je makkelijker een keuze maken. De keuze van het tekenpapier hangt ook samen met wat je ermee wil doen. Wordt het een schets, een tekening met grafietpotlood, een pasteltekening of een tekening gemaakt met houtskool? Klik hier welk tekenpapier je bij welke activiteit kiest.