Tekenen met potlood

Met potloden worden de mooiste tekeningen gemaakt, maar welke soorten potloden zijn er eigenlijk? Weet jij bijvoorbeeld het verschil tussen een H-potlood en een B-potlood? In dit artikel leg ik je de verschillen uit.

Tekenen met potlood?

Gewone potloden (ook wel grafietpotloden genoemd) is een middel waarmee je heel gedetailleerde tekeningen kunt maken. De meeste tekenaars zie je ook met een potlood tekenen. Met een potlood is het mogelijk schaduwen heel donker te maken of juist heel licht. Meestal doen tekenaars dit niet met maar 1 potlood, maar met een verschillend aantal soorten potloden. Het grote contrastverschil wat je kunt maken is namelijk te bereiken met verschillende hardheden van de potloden.

Hoe zit het met de hardheid van potloden?

Vaak wordt er over de hardheid van een potlood gesproken. Wat betekent dit eigenlijk? De hardheid van het potlood heeft te maken met de hoeveelheid grafiet in het potlood.

Het binnenste van een potlood is gemaakt van grafiet en klei. Dit wordt de “stift” genoemd. Hoe meer grafiet er gebruikt wordt, hoe zachter de stift van het potlood is. Hoe meer klei er gebruikt wordt, hoe harder de stift van het potlood wordt.

Code van hardheid

Om de verhouding grafiet/ klei aan te duiden, is er een code bedacht. Op elk potlood zie je letters, soms met een getal staan. De letters die je kunt tegenkomen zijn: H, B en F. Een “H” betekent “hard”, de “B” betekent “black”(zwart), de “F” betekent “firm” (sterk) of “fine point”. Het getal geeft de gradatie van de “H” of “B” aan. Hieronder de betekenis van de code:

H-, 2H-, 4H-, 6H-potloden

De “H” staat voor “hard”. H-potloden zijn harde potloden. Ze geven weinig grafiet af. Hoe hoger het getal voor de “H”, hoe minder grafiet het potlood heeft en hoe harder het potlood is.

Deze harde potloden gebruik je voor het erg gedetailleerde werk en om mee te schetsen.

2B-, B-, HB-, F-potloden

De “B” staat voor “black” en betekent “zwart”. De “F”staat voor “firm” en betekent “sterk”. Hoe hoger het getal voor de “B”, hoe zwarter het potlood.

2B-, B-, HB-potloden en het F-potlood zitten tussen hard en zacht in. Hierbij is het F-potlood het hardst en de 2B het zachtst. Deze hardheden kan je gebruiken om lichte schetsen mee te maken. De 2B wordt heel veel gebruikt bij het tekenen met potlood.

8B-, 7B-, 6B-, 4B-potloden

De B-potloden met hoog cijfer tekenen heel zwart. Ze hebben veel grafiet. Potloden die veel grafiet bevatten, zijn ook zacht. De punt wordt snel stomp. Een 8B-potlood zal veel sneller kort worden dan een H-potlood. 8B-, 7B-, 6B- en 4B-potloden worden gebruikt voor schaduwen en om schetsen mee in te kleuren.

Dus…welke potloden gebruik je voor je tekening?

Het hangt er natuurlijk van af wat je wilt tekenen. Maar om te onthouden welk potlood je waarvoor kunt gebruiken, heb je de volgende vuistregels:

  • Hoe hoger de B, hoe donkerder hij tekent. Dit is vooral geschikt voor schaduwen en om extra contrast aan te brengen.
  • Hoe hoger de H, hoe lichter hij tekent. Dit is vooral geschikt om heel licht mee te schetsen.

Grafietpotloden opbergen

De stift in een grafietpotlood wordt van grafiet en klei gemaakt. Hoe meer grafiet er gebruikt wordt, hoe kwetsbaarder de stift. De binnenkant van een zacht grafietpotlood breekt gemakkelijk als het valt. Aan de buitenkant kan je niet zien of de stift gebroken is. Je merkt dit wanneer je een potlood slijpt. Als je telkens een gebroken punt tegenkomt, is de stift kapot.

Om te voorkomen dat de stiften in de potloden breken, is het goed om ze altijd netjes op te bergen. Bijvoorbeeld in een potlodendoos.