Een roos tekenen is geen gemakkelijke opgave. Hier staat stap voor stap uitgelegd hoe je een mooie rode roos tekent. Je zult zien dat ook jij dit kan. Veel plezier!
Een rode roos tekenen in stappen!
Om je te helpen bij het tekenen van een roos, zijn bij elke nieuwe stap de lijnen rood gemaakt. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker te zien is welke lijnen nieuw zijn.
- Basisvormen
- Het Hart
- Middelste bladlaag
- Buitenste bladlaag
- Onderkant en Stam
- De Zijblaadjes
- Afwerking
- Overtrekken
De basisvormen
De eerste stap is niet gemakkelijk, maar wel erg belangrijk. De stap van de basisvormen bepalen de gehele vorm van de roos die je wilt tekenen.
Begin met een verticale streep om het midden van de roos aan te duiden. Teken dan een kleine cirkel. Deze komt iets onder de bovenkant van de streep. Deze cirkel is het hart van de roos.
Teken dan een grotere cirkel om de kleine cirkel. Dit is een hulplijn om in te schatten hoe groot je roos wordt.
Teken als laatste het kommetje onder aan de streep. Dit kommetje is de onderkant van de roos. Zorg ervoor dat de streep in het midden van het kommetje staat.

Het hart van de roos
Met blaadjes van de roos kan je van buitenaf of van binnenuit beginnen. Ik begin altijd vanuit het midden. Het is dan gemakkelijker om de juiste vorm van de roos te behouden.
In het hart van de roos, zijn de blaadjes het kleinst. Teken in het midden van de kleine cirkel kleine blaadjes. Maak voor het grootste blad een spiraalvormige lijn.
Teken daarna het 2de blad (de rode lijnen).


De middelste bladlaag
De blaadjes van de middelste bladlaag zijn een stuk groter dan die van het hart. Het uiteinde van de blaadjes beginnen al een beetje om te buigen.
Teken hiervoor een hartvorm om het hart van de bloem. Maak deze groot genoeg want het zijn de buitenste lijnen van de blaadjes!
Teken daarna de binnenste lijnen om diepte in je blad te krijgen. Teken ook alvast de zijkanten van de omgebogen blaadjes.


De buitenste bladlaag
De buitenste bladlaag teken je op dezelfde manier als de middelste bladlaag. Dus als eerste de buitenrand. De grote cirkel kan hier een goede hulplijn zijn.
Daarna teken je aan de rechterkant de binnenste lijn van het blad. Aan de linkerkant verdwijnt het blad achter de bloem.
De roos begint al aardig op een roos te lijken. De hulplijnen hebben we niet meer nodig en kunnen weggegumd worden.


Onderkant en Stam van de roos
Maak eerst de roos af door de onderkant te tekenen. Gebruik hier de hulplijnen van het kommetje.
Teken daarna de stam. De stam is het verlengde van de verticale streep die helemaal in het begin als hulplijn getekend is. De stam zit dus precies onder het midden van de bloem.

De Zijblaadjes
Teken kleine zijblaadjes boven aan de stam. Deze blaadjes zitten net onder de bloem.
Kijk dan nog over de tekening en kijk waar de bloem nog wat aandacht nodig heeft. De middelste bladlaag verdient hier nog een beetje aandacht.

De afwerking
Om de roos echt af te maken teken mist de roos nog een aantal details. Ik heb in deze stap de stekels aan de stam, de nerven van de blaadjes getekend.
Kijk dan nog over de tekening en kijk waar de bloem nog wat aandacht nodig heeft. De middelste bladlaag verdiende in mijn tekening nog een beetje aandacht.

Overtrekken
Pak een zwarte pen en trek je tekening over. Teken het uiteinde van de blaadjes een beetje slingerachtig. Hierdoor komt de roos iets meer tot leven. Nu nog de potloodlijnen weggummen en je tekening is bijna klaar! Je roos hoeft alleen nog in je favoriete kleur ingekleurd te worden!

Het eindresultaat
Dit is mijn eindresultaat. Ik heb gekozen voor een mooie rode roos. Hopelijk is jouw roos ook mooi geworden!
